11.12.11




Lucia i Playa del Inglés och San Agustín















Vad skulle Lucia vara utan Lucia firandet, otänkbart. I Gran Canaria, Syd, har man helt egen, unik tradition. Man har två Lucior, den ena kommer från Luleå och den andra från byn Santa Lucia. Man har satt samman två traditioner redan 48 gånger. (Uppdaterad 20.12.)





Det började med lite dramatik och spänning. Luciornas följe hade väntat redan ett tag vid kyrkodörren, men huvudpersonerna saknades.
Då kom en något anfådd represantant för arrangörerna till kyrkan och berättade att det som inte fick hända hade hänt. Luciakronan hade gått ned och var i kras. Men en ny krona var på väg och de två Luciorna ankommande.
Och plötsligt var de där färdiga för seremonin, Elin Rova från Luleå eller egentligen byn Kangos i Pajala (där också Charlotte Kalla är hemmahörande) utvald av läsarna på Norrbotten Kuriren, samt Laura Castro-Lopez, som byn Santa Lucia 20-30 km borta vid bergen hade valt.
För så har det varit under 48 år, att man förenar de två Lucia-traditionerna, den från byn Santa Lucia och den från Sverige här i  Gran Canaria, Syd.
Hela kyrkan Templo de Ecumenico mitt i nöjes- och shoppingcentrumet i Playa del Inglés var fullsatt till sista sittplats samt många stående därtill. Många hade kommit redan över en timme innan att garantera sin plats.


Så fick de två Luciorna sina kronor, Laura fick sin tiara först. Då höll det på att hända igen - Lauras tiara halkade mot golvet, men räddades dock i sista stund. Och sedan fick Elin sin - och hur det egentligen gick till berättar Elin i sin blogg i Norrbotten Kuriren så här: 


"Nu är det kväll, vi har precis varit på kröningen i Eucumeniska templet vilket var otroligt fint. Det började inte heller så bra. När vi står utanför templet och väntar på att få gå in så tappar Desis kille min krona i backen och 3 ljus går helt sönder. Tacka gode Gud för Mariano som snabbt åkte iväg till hotellet och hämtade en annan krona. Jag och Laura gick först in sen kom tärnorna bakom och sjöng. De sjöng så vackert. "



 "Inte nog med det sen när jag skulle krönas och mannen sätter på min krona så sätter han den själklart åt fel håll, bakochfram. Jag såg det men kunde inte säga ."


Så fick publiken njuta av en underbar konsert av Luciornas följe, som utformades av Svenska kyrkan i San Agustíns kör. Det var många olika språk och rytmer som klingade i kyrkan.



























Vid uttåget fick man ordentligt se de olika sorters dräkter som Luciorna hade. Hon från Santa Lucia bär en dräkt som baserar på folkdräkten enligt lokal tradition, vilket är äldre än den gemensamma firanden.

Ute på kyrktrappan blev det stopp pga den stora, väntande publikskaran. Då tog kören tillfället i akt och sjöng en rytmisk gospel, som folk accompanjerade med handklappande.

Där mitt i folkmassan såg man också en huvudperson till, Tomás Sánchez-Arana Gonzales, ordförande i stiftelsen "Patronato Reina de la Luz" (Ljusdrottningens välgörenhetsorganisation) som ansvarar för arrangemangen här i Syd. 
Det var för knappt ett halvsekel sedan som kapten Mosberg fastnade i en vägspärr på sin bilfärd och var tvungen att gå till byn Santa Lucia. Där träffade han Vicente Sánchez-Arana. De två herrar kom till att jämföra Lucia-traditioner i sina länder och beslutade att förena dem till en gemensam fest. Nu har man firat 48 gånger. 


I byn Santa Lucia har man varje år 13.12. sin egen, lokal arbetsfri helg, stor upptåg med Luciorna genom byn, gudstjänst och andra festligheter. Om du tänker besöka den gör det inte med egen bil - du kommer inte fram lika lite som kapten Mosberg gjorde, fast nu pga. trängseln.


I år skall den svenska Lucian besöka också en stor Lucia- fest i engelska kyrkan i Las Palmas samt bese sandskulpturerna om julkrubban på Las Canteras.



Lucia i San Agustín 11.12.2011






Svenska Kyrkan i San Agustín har självklart sin egen Lucia, som "alla" var med och beundrade. Dessutom fick man en fin Lucia- konsert.







                                                                                                                                           


Här följer bildberättelsen hur Lucia- tåget kom till gudstjänsten och fängslade sin publik.

Den fina sången får man tyvärr vara utan här, det skall man komma till kyrkan att höra.




Det var Caroline Andersen som var Lucia i San Agustín, en ung tjej som delar sitt liv i tvåmånaders perioder mellan Malmö och Gran Canaria.



Den eminenta kyrkokören i San Agustín var Lucias följe, och tack vare det fick publiken höra underbar skön julmusik på flera olika språk.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö lisää? Kerro! Haluatko lisätietoa? Kysy!
Vet du mer? Berätta! Vill du veta mer? Fråga!